Als je voor het eerst Joomla installeert, heb je veel aan de voorbeelddata die je mee kunt installeren. Maar zodra je zelf je eigen site wilt bouwen, wil je die voorbeeldcategorieën, -artikelen en -modules kwijt. Hoe verwijder je alle voorbeelddata na een standaardinstallatie van Joomla? Een stappenplan.
Artikelen verwijderen
Log in in de beheeromgeving van de site.
1. Ga naar Inhoud > Artikelen. Je komt in het scherm Artikelbeheer.
2. In de keuzelijst met het nummer 20 boven aan het scherm kies je Alle. Nu worden alle artikelen getoond op één scherm.
3. Zet een vinkje in het vakje boven aan de lijst (links van de kolomnaam Status). In figuur 11.1 is te zien dat daarmee alle items in de kolom geselecteerd zijn.
4. Klik op de knop Prullenbak in de knoppenbalk. Je ziet nu een melding dat de artikelen naar de prullenbak zijn verplaatst.
5. Als artikelen in de prullenbak zitten, zitten ze nog steeds in Joomla’s database. Om ze definitief te verwijderen, klik je op de knop Zoekmiddelen; in de keuzelijst Selecteer status kies je Verplaatst naar prullenbak.
Je ziet nu alle artikelen die in de prullenbak zitten. Selecteer opnieuw alle items en klik op de knop Prullenbak legen.
Categorieën verwijderen
Nu verwijder je de categorieën. Dat gaat op vrijwel dezelfde manier:
1. Klik in Artikelbeheer op de menulink Categorieën (in het menu aan de linkerkant) om naar het scherm Categoriebeheer te gaan.
2. In de keuzelijst boven aan het scherm kies je weer Alle. Nu worden alle categorieën getoond.
3. Zet een vinkje in het selectievakje helemaal boven aan de lijst. Nu zijn alle items in de kolom geselecteerd. Deselecteer vervolgens de categorie Uncategorised; die blijft bedoeld voor artikelen die je niet categoriseert.
4. Klik op de knop Prullenbak in de knoppenbalk. Je ziet nu een melding dat de artikelen naar de prullenbak zijn verplaatst.
5. Om de categorieën definitief te verwijderen, klik je op Zoekmiddelen en vervolgens in de keuzelijst Selecteer Status op Prullenbak. Je ziet nu alle categorieën die in de Prullenbak zitten. Selecteer opnieuw alle items en klik op de knop Prullenbak legen.
6. Klik op Bekijk website. Vrijwel alle content is verdwenen, op de menu’s en de inlogmodule na.
Menu's verwijderen
Nu verwijder je de menu’s die je niet nodig hebt:
1. Ga naar Menu’s > Menubeheer. In de lijst met menu’s zet je een vinkje voor de menu’s die je niet meer nodig hebt. Overbodige voorbeeldmenu’s zijn About Joomla, Australian Parks en Fruit Shop. Het Main Menu is een basismenu dat je niet mag verwijderen. Mogelijk wil je ook User Menu (voor ingelogde gebruikers) en Top (het horizontale menu bovenaan) behouden. Je kunt die gebruiken als je eigen gebruikersmenu en als (basis voor) je eigen horizontaal menu bovenaan.
2. Als je nu op Verwijderen klikt, krijg je een waarschuwing. Klik op OK.
Je behoudt het Main Menu en het menu Top, maar de menulinks erin kun je verwijderen. Dat gaat op de manier die je ondertussen kent van het verwijderen van artikelen of categorieën.
1. Ga naar Menu’s > Main Menu. Selecteer alle items en klik op Prullenbak. Alle items worden nu verwijderd, op Home na: die link is nodig om Joomla goed te laten werken.
2. Om de menu-items uit de prullenbak te verwijderen, kies je in de keuzelijst Selecteer Status voor Prullenbak. Selecteer weer alle items en klik op Prullenbak legen.
3. Je kunt nu ook de inhoud van het TopMenu leegmaken op dezelfde manier (ga naar Menu Items, selecteer het menu Top, selecteer alle items en klik op Prullenbak). Je houdt dan een lege menumodule over op de goede plaats, waarin je zelf weer menulinks aan kunt brengen.
Het resultaat is een vrijwel lege Joomla-site.
Inlogformulier en andere modules verwijderen
Onder aan de homepage staat nog het inlogformulier. Dat zul je misschien nu of later willen gebruiken als je de site wil openstellen voor geregistreerde gebruikers. Wil je het inlogformulier van de homepage verwijderen, ga dan naar Extensies > Modulebeheer. In de keuzelijst Selecteer type kies je voor Inloggen. Selecteer het Login Form op position-7 en kies voor Depubliceren. Je kunt het altijd (via de optie Publiceren) weer activeren.
De voorbeeldsite bevat nog meer modules die je kunt verwijderen, omdat ze niet worden gebruikt. Door ze te verwijderen, gooi je niet de modulefunctionaliteit zelf weg (eenzelfde module kun je in Modulebeheer met Nieuw altijd weer aanmaken), maar je verwijdert alleen de specifieke modules die zijn toegepast op de site (én hun instellingen). Pas op: gooi geen modules weg die wél in gebruik zijn. Laat bijvoorbeeld de zoekmodule, de menumodule en de loginmodule altijd staan.
Overbodige templates verwijderen
Het is aan te raden om templates die je niet gebruikt, te verwijderen. Ze leveren ballast op: als je bijvoorbeeld een modulepositie kiest, verschijnt een enorme lijst met posities uit alle templates. Om templates te verwijderen, ga je naar Extensies > Extensiebeheer. Klik in het menu aan de linkerkant op Beheren. Er verschijnt een lange lijst met extensies. Wil je alleen templates zien, kies dan bij Selecteer type voor Template. Selecteer de templates die je kwijt wilt en klik op Deïnstalleren.