Upgraden van 1.5 naar 2.5

  Je hebt een website gemaakt met Joomla 1.5. Maar nu is Joomla 2.5 uit, een nieuwe versie met nieuwe mogelijkheden. Hoe kun je Joomla - de motor van je bestaande website – upgraden?

  Waarschuwing: upgraden is handwerk

  Een waarschuwing vooraf: het is niet mogelijk om een site die gemaakt is met Joomla 1.5 in een paar klikken te upgraden naar de nieuwe versie. Het is een vrij ingewikkeld proces, en het kan tijdrovend worden als je een grote en complexe site wilt overzetten. Weliswaar kun je de Joomla-software zélf wel upgraden, maar je site bestaat waarschijnlijk niet alleen uit Joomla-standaardonderdelen. Waarschijnlijk gebruik je modules en andere uitbreidingen voor je 1.5-site, zoals templates. Als je die in 2.5 weer wil gebruiken, controleer dan eerst of er geüpdatete versies van die modules, template enzovoort beschikbaar zijn.

  Vooraf: maak een back-up

  Allereerst maak je een back-up van je bestaande site. De beste oplossing daarvoor is de gratis component Akeeba Backup. Download die van www.akeebabackup.com, installeer de component en maak een back-up met de basisinstellingen.

  Zodra de back-up voltooid is, klik je op Administer backup files (Beheer back-upbestanden) en download het back-upbestand naar je computer. Mocht er iets mis gaan, heb je nu een backup van je werkende 1.5-site.

  Mogelijkheid 1: Joomla updaten met jUpgrade

  jupgrade

  Om Joomla 1.5 te upgraden, is een gratis tool beschikbaar. Het is een extensie voor Joomla 1.5, jUpgrade.
  Het werkt zo:

  1. Je installeert jUpgrade in Joomla 1.5
  2. JUpgrade downloadt Joomla 2.5
  3. JUpgrade installeert een 2.5-versie van je site in de map www.voorbeeld.nl/jupgrade

   Meer gedetailleerd zet je deze stappen:

   • Installeer de component in je Joomla 1.5-site.
   • Ga nu naar de component. Je krijgt de melding dat je een plugin moet activeren (publiceren): ‘System – Mootools Upgrade’. Ga naar Extensies > Plugins om die op Gepubliceerd te zetten.

   jupgrade-plugin

   • Ga naar Componenten > JUpgrade en klik op de knop Start Upgrade.
   • Nu verloopt alles vanzelf: in het scherm van JUpgrade zie je de voortgang.

   De nieuwe site aanpassen en terugzetten

   Na de upgrade heb je een Joomla 2.5-site met daarin alle content uit je bestaande 1.5-website. Maar jUpgrade kan niet je template updaten; de nieuwe site heeft dus de standaardtemplate van Joomla 2.5, Beez 2. De content van je oude site is in de backend van de nieuwe site terug te vinden in de  bestaande indeling, alleen zijn secties en categorieën uit de oude site nu categorieën en subcategorieën geworden.

   Vanaf nu is het verder updaten van je 2.5-site handwerk. Je moet een template voor 1.6 kiezen en installeren (en aanpassen), je moet de gewenste modules installeren, configureren en op de juiste positie in de template zetten.

   Als de 2.5-site naar wens is, moet je die vervolgens vanuit de map jupgrade (www.voorbeeld.nl/jupgrade) terugzetten naar de hoofdmap (www.voorbeeld.nl).

   • Verwijder eerst alle bestanden in www.voorbeeld.nl, behalve de inhoud van de map jupgrade. Je hebt immers al een back-up gemaakt, dus je kunt in noodgevallen altijd de oude site terugzetten.
   • Terugzetten van de 2.5-site naar de juiste locatie doe je met Akeeba Backup. Log in op je 2.5-site. Download van www.akeebabackup.com de component Akeeba Backup en de tool Akeeba Kickstart. Die heb je beide nodig om een complete back-up van je site terug te zetten. Installeer Akeeba Backup in de backend van de 2.5-site, maak een back-up, verplaats het back-upbestand samen met de extra tool Akeeba Kickstart naar de hoofdmap (bijvoorbeeld www.voorbeeld.nl/httpdocs). Ga naar www.voorbeeld.nl/kickstart.php en volg de installatieprocedure.

   Meer Engelstalige informatie vind je op http://docs.joomla.org/Tutorial:Migrating_from_Joomla_1.5_to_Joomla_1.6. Tutorials over Akeeba vind je op http://www.akeebackup.com.

   Het alternatief: alle content overzetten van 1.5 naar 2.5 met J2XML

   Zoals je hierboven hebt gezien, zitten er nogal wat haken en ogen aan het upgraden van Joomla met jUpgrade. Wil je overstappen naar 2.5 en alleen je content (alle artikelen) overnemen? Dan is de procedure eenvoudiger: je gebruikt de component J2XML om de content uit je oude site op te slaan en in je nieuwe site te importeren. Je vindt de extensie op http://extensions.joomla.org.

   j2xml

   • Installeer Joomla 2.5 op een nieuwe plek, bijvoorbeeld in een subdomein of een submap van je huidige site.
   • Installeer de extensie J2XML in de oude site. Selecteer alle artikelen en klik op Export. De artikelen worden nu, inclusief afbeeldingen, gedownload naar je computer als xml-bestand.
   • Installeer de component J2XML Importer in de nieuwe site. Selecteer in deze component het xml-bestand en klik op Import. Nu worden alle artikelen inclusief afbeeldingen en categorie-indeling geïmporteerd in Joomla 2.5.
   • Je hebt nu een standaardsite in Joomla 2.5, maar wel met alle artikelen. Nu kun je de nieuwe site verder aanpassen: een nieuwe template en extra’s (zoals modules) installeren en aanpassen.

   De component J2XML werkt gemakkelijk, maar bedenk wel dat je alleen artikelen meeneemt. Je Joomlasite bestaat uit veel meer dan artikelen alleen; je moet in de nieuwe site dus handmatig menu’s, modules en dergelijke opnieuw aanmaken en instellen.

   Please publish modules in offcanvas position.