In Tips en tools voor Joomla 3 kun je lezen hoe je een sitemap aan toevoegt. Zo’n sitemap is zinvol voor je bezoekers en voor Google: je biedt een totaaloverzicht van de site met links naar alle (belangrijke) content. Jammer genoeg is de maker van Xmap, de sitemap die in Tips en tools voor Joomla 3 wordt beschreven, ermee gestopt. Hoe maak je nu een sitemap in Joomla 3?
Er zijn verschillende gratis sitemap-extensies beschikbaar voor Joomla 3. Twee veelbelovende heb ik uitgeprobeerd: Aimy Sitemap en QLUE Sitemap. De eerste heeft meer mogelijkheden en lijkt de beste oplossing. Hieronder lees je daarom eerst stap voor stap hoe je Aimy Sitemap gebruikt.
Een sitemap maken met Aimy Sitemap
- Ga naar de extensiesite van Joomla om de extensie te downloaden: http://extensions.joomla.org/extensions/extension/structure-a-navigation/site-map/aimy-sitemap.
Download de sitemapextensie. Je wordt naar de site van de ontwikkelaar geleid: http://aimy-extensions.com/joomla/sitemap.html). Installeer het gedownloade zipbestand via Extensies > Upload pakketbestand. Zodra de installatie is afgerond, klik je op de knop ‘Edit your sitemap now’:
- Je wordt naar de pagina Aimy Sitemap: Manage URLs geleid. Om je sitemap te maken, klik je op Please configure your sitemap here.
- Je komt nu op: de pagina Aimy Sitemap: Preferences. Hier kun je de verschillende instellingen aanpassen, maar met de standaardinstellingen krijg je ook al een werkende sitemap. Klik daarom op Save & Close.
- Nu ben je klaar om de sitemap te laten genereren. Klik op de knop Crawl Website:
- Op de volgende pagina klik je op de knop Start Crawling:
Nu zal Aimy Sitemap de site link voor link indexeren:
Bij mijn test bleek dat dit nogal lang duurde. Houd er dus zeker bij een omvangrijke site rekening mee: terwijl het indexeren bezig is, kun je niets anders doen in de beheeromgeving van de site.
- Zodra Aimy Sitemap alle pagina’s heeft geïndexeerd, zie je een overzicht van alle URL’s. Eventueel kun je URL’s die je niet in de sitemap wilt opnemen, selecteren en deactiveren (klik op Deactivate). Als je de lijst bekeken hebt, klik je op de knop Write Sitemap:
Een menulink naar de sitemap maken
Tot slot maak je een menulink naar een pagina met de sitemap: een overzicht van alle (belangrijke) pagina’s op de site. Aimy Sitemap biedt twee mogelijke weergaven: als een doorlopende alfabetische lijst (List) of als een pagina met alfabetische weergave in kolommen. Je maakt de menulink als volgt:
- Ga naar Menus > Main menu en maak een nieuwe menulink. Kies als menu-itemtype voor Aimy Sitemap en HTML-Sitemap:
- Vul een naam in voor de menulink (Menu Title), bijvoorbeeld Sitemap. Als Variant kies je List (de standaardwaarde).
Het resultaat ziet er als volgt uit: een lange, doorlopende alfabetische lijst met links naar alle content die Aimy heeft aangetroffen:
Je kunt bij Variant ook kiezen voor Index. Het resultaat ziet er zo uit:
Een andere sitemapextensie voor Joomla 3: QLUE Sitemap
Een tweede gratis sitemap voor Joomla 3 is QLUE Sitemap ( http://joomla-extensions.qlue.co.uk/extensions/qlue-site-map-joomla-seo-extension ). Deze heb je in minder stappen opgezet, maar de resultaten zijn ook beperkter: in mijn geval kreeg ik een vrij rommelige lijst met links. Daarbij waren de links gemaakt op basis van de URL’s, niet de titels van de pagina’s, wat er veel minder leesbaar uitziet.
Conclusie
Als je een sitemap voor Joomla 3 wilt gebruiken, lijkt Aimy Sitemap het beste gratis alternatief voor Xmap. Met Aimy Sitemap kun je een prima sitemap voor Joomla 3 genereren. Minpunten zijn dat het crawlen van de site vrij langzaam lijkt te gaan, wat bij erg grote sites een probleem kan opleveren. Verder heb je niet veel invloed op de sitemap zoals die op de site wordt getoond: je kunt kiezen uit twee weergaven. Maar verder zijn er wel voldoende opties om te bepalen wat je wel en niet in de sitemap opneemt: zie ook de uitgebreide handleiding van de makers op http://www.aimy-extensions.com/joomla/sitemap.html#user-manual.