Joomla is eigenlijk bedoeld om te installeren op een webserver, zodat iedereen je site via het web kan benaderen. Toch kun je Joomla ook lokaal installeren, dat wil zeggen op je eigen computer. Dat is handig om een site te ontwikkelen zonder dat die online te vinden is. Het nadeel is dat tijdens de ontwikkeling van de site je die niet online kan laten zien, bijvoorbeeld aan een opdrachtgever of een vormgever. Ook moet je later alsnog je site op het web zetten
Hoe werkt dat, Joomla op je eigen computer installeren? De installatie van Joomla zelf is gelijk aan de algemene procedure. Wat anders is, is de voorbereiding: je moet eerst software op je computer installeren die normaal op een webserver staat, zoals Apache. In feite doe je alsof je eigen computer een webserver is.
Stap 1: webserversoftware installeren
Hieronder installeer je Joomla stap voor stap op je eigen computer. We beginnen met het downloaden van webserversoftware en die uitvoeren op je computer.
- Ga naar www.wampserver.com. Klik op Download en klik op Download Wampserver. Klik op Download it directly.
- Sla het gedownloade bestand op, bijvoorbeeld op het bureaublad van je computer.
- Dubbelklik op het gedownloade bestand (dat heet WampServer.exe). Je ziet dit scherm:
- Klik op Next. Klik op ‘I accept the agreement’ en klik weer op Next. WampServer installeert nu het alles-in-een-webserverpakket.
- Mogelijk krijg je nog een melding dat je een uitzondering moet toestaan op de firewall van je computer om WampServer te laten werken. Sta die toegang toe.
- Je krijgt nog één keuzescherm, maar daar kun je de al ingevulde standaardkeuzes laten staan. Klik op Next en vervolgens op Finish.
- WampServer wordt gestart. Je vindt nu een icoontje (een letter W) van WampServer in het traymenu van Windows. Als je op dat icoontje klikt, wordt een menu zichtbaar:
- Klik op Start All Services. Klaar! Je eigen computer gedraagt zich nu alsof hij een webserver is. Bij het opnieuw opstarten van je computer moet je even checken of de serversoftware ook opnieuw opgestart is. Zo niet, klik dan in het menu van WampServer op Start All Services.
Stap 2: een database maken
Maak nu een lege database aan die straks door Joomla kan worden gebruikt.
- Klik in het menu van WampServer op phpMyAdmin. Dat programma is meegeïnstalleerd toen je WampServer installeerde. Je gebruikt phpMyAdmin om een database te maken (en te beheren). Klik eerst op de knop Databases:
- Maak een database aan. Vul in het veld ‘Create new database’ een naam in voor de database, bijvoorbeeld joomla. Klik op Create:
- Het resultaat: de database joomla wordt vermeld in de linkerkolom. De database is nu klaar voor gebruik.
Een database heeft een gebruiker nodig: er moet iemand worden aangewezen die de database beheert. Maar dat hoef je nu niet te doen. Standaard wordt er namelijk al een beheerder-gebruiker aangemaakt; je hoeft dus zelf geen gebruikergegevens toe te voegen. Als je wél gebruikergegevens wil toevoegen of veranderen, dan kan dat in PhpMyAdmin via Users > Add User.
Stap 3: Joomla downloaden
De voorlaatste voorbereidende stap: de software downloaden waar het allemaal om draait.
- Ga naar http://download.joomlacommunity.eu en download Joomla.
- Joomla is te downloaden als zip-bestand. Sla het zip-bestand op op je computer.
- Het zip-bestand is één groot bestand waarin de duizenden kleine bestandjes zitten die samen de Joomla-software vormen. Pak het zipbestand uit. In Windows doe je dat door te dubbelkikken op het bestand; Windows vraagt dan waar het de uitgepakte bestanden moet opslaan.
- Sla de uitgepakte bestanden op in de map : C:\wamp\www. Dat is de ‘root folder’ van jouw webserver-pc. Alle duizenden bestanden moeten nu worden uitgepakt en opgeslagen; dat kan een paar minuten duren.
Stap 4: de installatieprocedure uitvoeren
In de vorige drie stappen is de basis gelegd: je pc doet nu alsof hij een webserver is, op die webserver heb je een database aangemaakt, en vervolgens heb je de installatiebestanden van Joomla klaargezet in de root folder van de webserver. Nu kun je tot slot de Joomla-installatieprocedure starten.
- Open je browser en ga naar http://localhost. Wat is localhost? Dat is je ‘lokale webhost’, met andere woorden, de locatie waar webserversoftware draait op je eigen computer. Nu opent automatisch het eerste scherm van de Joomla-installatieroutine:
Vanaf nu is de installatie gelijk aan Handleiding: Joomla 3 installeren Let erop dat je bij het scherm Database Configuratie de gegevens van de database invult:
- Naam host: vul in localhost (tenzij je over andere gegevens beschikt).
- Gebruikersnaam (‘username’): de gebruikersnaam voor je database. Bij de database die je net hebt aangemaakt, is dat de standaardnaam: root (tenzij je zelf een andere gebruikersnaam hebt aangemaakt).
- Wachtwoord (Password): dit vak kun je leeg laten. Standaard is er geen wachtwoord voor een database die je in PhpMyAdmin hebt aangemaakt. (behalve natuurlijk als je zelf bij het aanmaken van de database een wachtwoord hebt gekozen).
- Naam database (Database Name): de naam van de database die je zelf hebt bedacht in PhpMyAdmin. Als je de stappen hiervoor hebt gevold, is die naam joomla.
Kijk voor meer informatie over de gewone installatieprocedure in de Handleiding: Joomla 3 installeren.