Werken met tags in Joomla 3

    Hij werd onverwacht geïntroduceerd in Joomla 3.1: de component Tags. Het blijkt een van de grootste verbeteringen van het cms in tijden. Door tags te gebruiken, krijg je er in één klap heel veel manieren bij om op je Joomlasite precies de gewenste content op precies de gewenste manier te laten zien.

    Waarom tags?

    Tot nu toe was er Joomla één manier om content te ordenen: via categorieën en subcategorieën. Dat werkt prima en het is behoorlijk flexibel. Je kunt desnoods honderden artikelcategorieën maken en die verdelen in net zo veel subcategorieën als je wil. Toch heeft het werken met categorieën beperkingen. Je bouwt een boomstructuur op waarin je content maar op één manier kunt indelen. Dat is vergelijkbaar met de inhoudsopgave van een boek: categorieën zijn de hoofdstukken van je site, de subcategorieën zijn paragrafen en subparagrafen.

    Tags als register voor je site

    Waarvoor kun je dan tags gebruiken? Om in de boekmetafoor te blijven: tags kun je zien als een register. Daar vindt de boeklezer wat hij niet vindt via de inhoudsopgave. Zo werken tags ook; zeker bij een uitgebreide website bieden ze een welkome extra ingang tot de inhoud. Je koppelt een tag aan enkele artikelen en bent daarmee eigenlijk al klaar: de bezoeker kan erop klikken en Joomla toont automatisch alle artikelen met die tag. Een artikel kan maar in één categorie zitten, maar het kan net zoveel tags hebben als je nodig hebt. Een voorbeeld op een receptensite kan de bezoeker door te klikken op de tag Vegetarisch alle recepten zien die vegetarisch zijn, ongeacht de categorie waar die recepten in zitten.

    tags_in_joomla.jpg

    Presentatie over tags in Joomla

    Over tags lees je meer in de Basiscursus Joomla 3 Herziene Editie en in Tips en tools voor Joomla 3. Hieronder kun je ook mijn presentatie bekijken over tags die ik heb gehouden tijdens de JoomlaDagen 2014. 

     

    Tags:

    Please publish modules in offcanvas position.