Een meertalige site maken met Joomla 3

  Joomla 3 maakt het gemakkelijk om een meertalige website te bouwen, zonder dat je daar extensies voor nodig hebt. Je kunt het beste al bij de installatie kiezen voor een meertalige site; dan wordt alle benodigde functionaliteit direct mee-geïnstalleerd.

  Hoe maak je een nieuwe site met meertalige mogelijkheden? In dit voorbeeld gaan we uit van een site in het Nederlands met enkele extra talen: Engels, Frans en Duits. Voor gebruikers die een andere taal spreken, moet er een knop komen om ze toegang te geven tot dezelfde inhoud in een andere taal. In dit geval gebruiken we Engels, Frans en Duits als extra talen, maar je kunt de stappen hierna ook volgen met een andere extra taal of talen.

  Joomla installeren met meertalige ondersteuning

  Om te beginnen installeer je Joomla door de stappen te volgen in de de Basiscursus Joomla 3 herziene editie of in deze handleiding. Je volgt de standaardprocedure volgen tot het scherm Voltooien. Vanaf daar maak je enkele specifieke keuzes:

  1. In het scherm Voltooien, kies je Installeer voorbeelddata: Geen :

  image1.jpg

  2.  Ga verder met de installatie tot het laatste scherm. Hier word je gevraagd om de installatiemap te verwijderen. Maar doe dat niet, want dan stopt de installatie met slechts één taal geïnstalleerd. In plaats daarvan  klik je op de knop in de onderste helft van het scherm: Extra stappen: Installeer talen:

  image2.jpg

   3. Je komt nu op de pagina Installeer taalpakketten. Hier kies je de talen die nodig zijn op de meertalige site. De Nederlandse taal is al geïnstalleerd en de Engelse taal ook, omdat dit de standaard taalpakketten zijn van de Joomlaversie die je hebt gedownload van de site van Joomlacommunity.eu. Als je Joomla hebt geïnstalleerd van joomla.org, dan is alleen het Engelse taalpakket aanwezig.

   image3.jpg

   

  Scrol naar beneden tot je Frans en Duits (French en German)  ziet en zet een vinkje bij deze taal.

  4. Installeer de geselecteerde taal door te klikken op de knop Volgende. Nadat de taal is gedownload en toegevoegd, kom je op het scherm Meertalig met de tab Kies de standaard taal :

   image4.jpg

   5. In dit scherm is de eerste optie Activeer de meertalige functionaliteit. Kies Ja. Nu komen een paar extra opties in beeld:

  •        Instaleer bijbehorende inhoud: Selecteer Ja . Joomla maakt automatisch een inhoudscategorie voor elke geïnstalleerde taal en één dummyartikel in die categorie.
  •        Inschakelen taalcodeplugin : Selecteer Ja . Dit goed voor zoekmachines; de juiste taalcode wordt aan de HTML-pagina's toegevoegd.

  6. Bij Standaard taal beheergedeelte en Standaard taal website kies je standaardtaal voor de backend en de frontend. In dit voorbeeld laat je dit staan op Dutch (NL) .

  7. Klik op Volgende. De installatie is klaar; klik op Verwijder de installatiemap om verder te gaan.

  verwijderinstallatiemap.jpg

  De voorkant van de meertalige site verkennen

  Nadat je Joomla hebt geïnstalleerd met meertalige mogelijkheden ingeschakeld, heb je een site die nog grotendeels leeg is. Toch bevat die een paar belangrijke extra's. Je ziet dat de site een dummyartikel bevat op de homepage en een hoofdmenu (met één link) voor de inhoud in deze aal. Aan de bovenkant van het scherm zie je kleine vlag-pictogrammen. Die vlaggen (weergegeven door de taalswitch-module) geven de bezoeker de mogelijkheid om over te schakelen naar de vertaalde versie van de site.

  image6.jpg

  Als je klikt op de Duitse, Franse of Engelse vlag wordt de bijbehorende homepage weergegeven. Die bevat een Startpagina met een eerste artikel. Afgezien van de artikeltitel zijn ook de artikeldetails in de gekozen taal, net als het hoofdmenu.

  De beheeromgeving van de meertalige site bekijken

  Log in op de backend van de website (door het invoeren van de URL van de site gevolgd door /administrator) om te zien wat is er anders in deze meertalige installatie van Joomla. Klik op Menu's; je ziet dat er verschillende versies van het Main Menu zijn voor elke taal:

  image7.jpg

  Naast het lege Main Menu (met het huisje) dat in een meertalige site als basismenu dient, zijn er menu’s voor alle geïnstalleerde talen. Elk van de menu’s bevat nu één menulink, naar het ‘vertaalde’ artikel op de homepage.

  Om te zien wat is er anders aan de artikelen op deze meertalige site, open je een van de dummyartikelen. Je zult zien dat bij de artikeldetails de Taal is ingesteld op de specifieke taal (in dit voorbeeld English (UK)).

  image8.jpg

  Toevoegen van nieuwe meertalige inhoud

  Na de installatie heb je een basis om je eigen meertalige site te bouwen. Hoe doe je dat? Als je nieuwe artikelen en menulinks toevoegt, kies je telkens de bijbehorende inhoudstaal. In het kort:

  1. Maak een artikel in de standaardtaal (in dit voorbeeld Nederlands) en een tweede, vertaalde versie (in dit voorbeeld een Engels artikel). Kies bij beide artikelen de juiste Taal bij de artikeldetails.

  2. Maak een menulink in beide Main menu's: een in het Engelse menu, dat linkt naar het Engelse artikel en één in het Nederlandse menu, dat linkt naar het Nederlandse artikel. Als je een menulink maakt in een meertalige site, moet je op twee extra instellingen letten:

  -           Kies bij de gegevens van het Menu-Item de bijbehorende Taal. Joomla weet nu bij welke taal dit artikel hoort.

  -           Kies op het tabblad Koppelingen van de menulink de juiste taal. Joomla weet nu bijvoorbeeld welk Engels artikel dient als het vertaalde alternatief van een bepaald Nederlands menu-item en vice versa. Voor elke menulink maak je een koppeling met zijn vertaalde tegenhanger.

  Als je zo inhoud toevoegt en menulinks maakt, maakt Joomla een link naar het nieuwe Nederlandse artikel in het Nederlandse menu en een link naar het vertaalde nieuwe Engelse artikel in het Engelse menu.

   

  Tags:

  Please publish modules in offcanvas position.